понеділок, 19 квітня 2021 р.

 

23.04.2021.Українська література 10 клас. Тема:"Урок позакласного читання". 

Шановні десятикласники!!! У нас сьогодні урок позакласного читання!!! Проведемо його таким чином. У коментарях до цього допису вам потрібно написати про останню прочитану книгу українського автора. Поділитися своїми враженнями про неї. Дякую!!!!!(Допис винесу на головну сторінку блогу!!!!)

3 коментарі:

  1. Нещодавно я прочитала книгу Оксани Лущевської "Інший дім".

    З перших сторінок можна помітити, що в час, коли жили головні герої, по новинам оголосили, що буде кінець світу. Звичайно ж, багато людей через це хвилювались, головні герої не виключення.

    В книзі порушено проблеми сімейного життя та першого кохання. Поля та Артем — сестра і брат. В книзі йде розповідь від першої особи як зі сторони Полі, так і зі сторони Артема. Тому можна чітко побачити зовсім різні погляди на ситуації, що відбувались.

    Їх тато та мама розлучились, мама, в свою чергу, не втрачала ні хвилини і полетіла до Америки. Тато ж залишився з дітьми сам і впав у депресію. Рідко переодягався і не піклувався про себе, став безробітним.

    Артем та Поля показані в книзі як талісмани один для одного. Життєві проблеми та зміни навчають їх справлятися з усім наодинці. Втручання в життя близької людини обертається чимось кепським. Як, наприклад, коли Поля приревнувала брата до його дівчини. Або, коли Артем накинувся на хлопців, яких помилково прийняв за хуліганів, що образили його сестру.

    Пізніше діти зустрічають свої перші кохання, чому обоє дуже раді та почувають себе щасливо поряд зі своїми, скажімо, коханими.

    Мати хоче забрати дітей до себе, ніби якусь власну річ. Мама не розуміє, що діти виросли, що вони вже не «її пташечки», які радісно відгукнуться на будь-яку пропозицію і радо увійдуть у нову американську родину. Та й самі діти не розуміють, чи хочуть переїжджати. Це складно психологічно, і таким вчинком вони зрадять батька. А коли діти ще й дізнаються, що скоро у них буде маленький братик, ситуація з переїздом ще більше ускладнюється.

    Батько ж починає змінюватись лише тоді, коли усвідомлює, що може втратити дітей. Чим далі, тим цікавіше і глибше розкривається цей персонаж.

    Переміни відбулись більше не як у світі (кінець світу), а як у житті цієї сім'ї.

    Тому, книгу читати досить цікаво, вона з глибоким психологічним сенсом. Книга буде цікавою не тільки для підлітків, а й для дорослих. Мені вона дуже сподобалась.

    ВідповістиВидалити
  2. Я почав читати книгу Юрія Винничука “Місце для дракона”.
    У книзі Юрія Винничука “Місце для дракона” все перевертається з ніг на голову: дракон зовсім не лютий і кровожерливий хижак, що поїдає пишних молодиць, а добрий травоїд­ний мрійник та романтик. Тішиться метеликам, пише вірші та читає Біблію. Біля його печери замість людських останків милують око доглянуті клумбочки мальв, а своє полум’яне дихання він спрямовує тільки вгору – щоб не нищити природу. А найцікавіше, що дракон, він же Грицько, пише вірші.

    Лише одна річ залишається незмінною: у світі й досі діють “драконячі закони”. Традиції, мислить володар, у князівстві якого миролюбно живе дракон Грицько, зобов’язують будь-що вбити дракона. Тож князівські посланці скликають лицарів із усіх усюд, проте, зібравшись докупи, відважні лицарі роз’їхались, адже лютий хижак й гадки не мав з кимось боротися, щоб бува не завдати нікому шкоди.
    Цю книгу я ще не дочитав ,але вона мене вже зацікавила прочитати до кінця.

    ВідповістиВидалити
  3. Я почав читати повість Юрія Виннничука "Нічний репортер".Повість цікавенька.Події відбуваються у Львові в 1938 році.
    Журналіст Марко Крилович, якого прозвали «нічним репортером» за його нічні репортажі з життя міського дна, береться розслідувати вбивство кандидата в президенти міста. При цьому він потрапляє в різноманітні як любовні, так і кримінальні пригоди, інколи ризикуючи життям.

    ВідповістиВидалити

Перекладач