понеділок, 30 березня 2020 р.

10 клас. Українська література. Тема уроку:"Володимир Винниченко – громадський і політичний діяч. Загальна характеристика творчості: проблематика, жанрове розмаїття, стильові особливості".
Ми починаємо знайомитися із життям і творчістю письменника Володимира Винниченка.Тому вашій увазі я пропоную подивитися фільм
Будь ласка, напишіть в коментарях, що вас вразило найбільше із біографії митця. Яким постав перед вашою уявою Володимир Винниченко?

8 коментарів:

  1. Незважаючи на скруту ,Володимир не залишив навчання ,а продовжив готуватися до матури(атестата зрілості) і склав іспит екстерном к Златопільській гімназії.А у 1900 р.вступає на юридичний факультет Київського університету.Долучившись до студентської громади,Володимир увійшов до новоствореної Революційної української партії.

    ВідповістиВидалити
  2. В. Винниченко був політиком, художником, письменником і це справляє враження. Також він патріот,вам прогресивні погляди та здобув європейське визнання в писемності. З його появою з'явився неоромантиз у літературі. Приємно вразило те, що він разом зі своєю дружиною міркували над формулою щастя,а саме вбачали її в єдності з природою.

    ВідповістиВидалити
  3. Мене найбільше вразило те, що коли Володимир Винниченко залишився без засобів до існування,самотнім більшість українців-емігрантів вважали його зрадником, але він знайшов в собі сили жити далі. Допомагала йому дружина,творчість і давня селянська працьовитість. Винниченки на останні гроші купують занедбану садибу в містечку Муже́ні, неподалік від міста Канн на півдні Франції.Лагідно іменують своє скромне обійстя "Закуток".

    ВідповістиВидалити
  4. Вразило дуже те, що, будучи, вже ворогом народу В. Винниченко постійно йшов на не певні переговори з більшовиками. Він був чудовим письменником і художником, але й політику покинути не міг.

    ВідповістиВидалити
  5. Мене вразило те, що Володимир ще змалку проявляв свій хист до навчання, що вплинуло на його майбутнє, як письменника. Ще один факт вразив мене , що сусідських дітей <>. Можливо дитинство хлопця і вплинуло на його революційний дух ,і політичну кар'єру. ( С.Мисюра)

    ВідповістиВидалити
  6. В біографії В. Винниченка мене вразило те,що не дивлячись на тяжкий матеріальний стан, він продовжував навчання. Адже батько його, Кирило Васильович, замолоду селянин-наймит. У народній школі Володимир звернув на себе увагу своїми здібностями, і через те вчителька переконала батьків, щоб вони продовжили освіту дитини. Незважаючи на тяжке матеріальне становище родини, по закінченню школи Володимира віддали до Єлисаведградської гімназії, де він навчався з 16 серпня1890 року по червень 1899 року.
    Відразу зрозуміло, що Винниченко був сильною особистістю,не дивлячись на всі арешти і погрози, він продовжував працювати,писати гарні твори. І він завжди ставав на захист своєї країни та нації.

    ВідповістиВидалити
  7. Мене вразило що в 1901 році Винниченко вступив на юридичний факультет Київського університету св. Володимира, де став членом Української студентської громади. Вступив до Революційної української партії (РУП), яка з 1905 року стала називатися Українською соціал-демократичною робітничою партією (УСДРП). За її дорученням проводив агітаційно-пропагандистську роботу серед робітників Києва та селян Полтавської губернії, за що 1903 року був заарештований, виключений із університету й ув'язнений до одиночної камери Лук'янівської в'язниці в Києві, звідки йому згодом вдалося втекти.
    Незабаром новий арешт, дисциплінарний батальйон. Але він знову втік і нелегально відбув у еміграцію. Ризикуючи життям, не раз переходив кордон, беручи участь у переправленні революційної літератури в Росію. Після чергового арешту й ув'язнення із загрозою довічної каторги, Винниченку, за допомогою товаришів, вдалося вирватися з рук царської охранки. Не ризикуючи далі, він емігрував

    ВідповістиВидалити

Перекладач