понеділок, 13 квітня 2020 р.

Українська література 10 клас. Тема уроку : "Єдність природи, почуттів людини й музики у поезіях  «Ви знаєте, як липа шелестить...», «Пастелі». 

 Продовжуємо знайомитися із творчістю Павла Тичини. На минулому уроці ми познайомились і проаналізували вірш "Арфами, арфами..."Сьогодні більш детально будемо говорити про вірш
«Ви знаєте, як липа шелестить...»(який виноситься на ЗНО)і оглядово познайомимося із
поезією"Пастелі".
1.Зміст вірша «Ви знаєте, як липа шелестить...»
Тепер послухайте в такій інтерпретації:
2. Аналіз поезії:
Літературний рід: епос 
 Жанр: ліричний вірш або елегія  
Вид лірики: інтимна та пейзажна 
 Провідний мотив: світле й радісне почуття кохання весняної ночі.  
Тема: Показ кохання через призму кольорів природи; вираження емоцій, які народжуються в душі юного ліричного героя, перших і тендітних почуттів кохання. 
 Ідея: Возвеличення найкращіх людських почуттів 
Художні засоби: 
Епітети: місячні ночі 
Риторичні питання: «Ви знаєте, як липа шелестить у місячні вес­няні ночі?», «Ви знаєте, як сплять старі гаї?» 
Риторичні окличні речення: «А солов’ї!.. Та ви вже знаєте, Як сплять гаї!» Присутня синекдоха — „дідугани” (дерева).

Віршовий розмір: ямб (Вірш написаний чотиристопним ямбом з незакінченою стопою, жіноча рима чергується з чоловічою, римування перехресне) 
 Композиція: дві шестирядкові строфи. Композиційно вірш поділяється на дві частини. Обидві починаються риторичними питаннями. Спочатку простір обмежений лише липою, яка шелестить, у другій частині він ширшає – це вже гаї, вони сплять, але „все бачать крізь тумани”. Простір враз стає глобальним – «місяць, зорі», а потім швидше звуковий образ — ”солов’ї”.   
Вірш написаний 1911 року і, за деякими джерелами, є першим друкованим віршем Павла Тичини. 1911 рік — це лише період становлення майбутнього поета як особистості, рік навчання в Чернігові, перші зустрічі з творчою молоддю Чернігівщини. Проте вірш засвідчив неабиякий талант майбутнього символіста. Вірш не належить до жодної збірки, лише пізніше входить до збірки „Сонячні кларнети”.    
Ліричний герой сповнений почуттів, він звертається з риторичними запитаннями до уявних опонентів, які теж мають відчувати те, що і він, він закликає до рішучості, проте сам не виявляє цієї рішучості. Лише щира, закохана душа здатна бачити символічні образи природи, а закохані, очевидно, бачать спільні образи. І тому риторичне питання на початку вірша трансформується в риторичне ствердження. Ліричний герой знайшов однодумців, він не самотній у своїх почуттях!    Головних героїв тут цілий ряд. Безперечно, спочатку варто відзначити кохану, яка абсолютно не візуальна, вона навіть бездіяльна, бо просто спить… Але і у своєму сні вона – це все для ліричного героя. 

Іще раз повторюю!!!! Ця поезія виноситься на ЗНО!!!!

Для ознайомлення вірш "Пастелі"
Домашнє завдання. У коментарях до допису написати яке враження на вас справила поезія Павла Тичини.

5 коментарів:

  1. Активний громадський діяч, відомий поет, перекладач і просто талановитий чоловік — усе це сказано про Павла Тичину. Думка, що склалася в суспільстві про цього митця досить неоднозначна, тому важко судити загально. Зараз я хочу розповісти саме про свої враження, які отримала після знайомства з життям і творчістю Павла Тичини.
    Життя Павла було дуже насиченим, різноманітним, але в той же час і дуже складним. Народився хлопець у сім’ї дяка, тому мав серйозне релігійне й духовне виховання. Ще з дитинства було зрозуміло, що хлопець стане неймовірно талановитим, адже був гарним музикою, мав бездоганний слух і був маляром-умільцем. Талант писати юнак відкрив у собі не відразу, але довго чекати не довелося. Вже в 27 років Павло видав першу збірку власних поезій. Ця збірка є, мабуть, найкращою роботою митця. В цих творах ми чуємо світлу душу письменника. Тичина талановито передає всю красу природи і при цьому не забуває про почуття ліричного героя. Саме це ми спостерігаємо в поезії «Арфами, арфами...» і «Ви знаєте, як липа шелестить…». Вірш „Арфами, арфами...” побудований на оптимістичних акордах. Поет відчуває себе в обіймах Всесвіту, а його ліричний герой прагне пізнати себе, знайти своє місце в житті, свій органічний зв'язок з природою. У поезії переданий настрій оптимістичного сприйняття світу й очікування чогось нового, незнайомого. Ліричний герой, звертаючись до коханої, просить відкрити своє серце весні. Саме тому він мені дуже подобається.
    Я вражена умінням Павла Тичини подати у невеликому за розміром творі чарівні живописні картини природи, почуття людини і гармонію з собою, з природою. Тож, для мене Павло Тичина залишається майстром слова.

    ВідповістиВидалити
  2. Павло Тичина, на мою думку, поет геніальний і водночас суперечливий. Поет, якого називали справжнім генієм і втраченим генієм. Поет, про якого О. Гончар писав: "Тичина — це музика й барви, це чистота душі", а Є. Маланюк назвав "поетом однієї книжки". Поет, про якого доводилося чути: "А Тичина пише вірші, та все довші, та все гірші". То який же він, справжній Тичина?

    Вважаю, що однією з вершин української поезії XX століття можна вважати мистецьку спадщину Павла Григоровича, що створена в період з 1914 по 1924 рік. Саме в цей час, коли, на перший погляд, тільки формувався світогляд, поетичний стиль новаторської лірики, були створені, без перебільшення, шедеври. Передусім це поезії із збірки "Сонячні кларнети".

    Образ "Сонячних кларнетів" — це і символ вічно юної краси, сповненої барв і музики природи, в прагнення до всього світлого, радісного, життєдайного. Ліричний герой збірки — юнак, багатий і щедрий душею, романтик, закоханий у красу світу, в природу, в життя. Він захоплений красою рідної землі, приходом весни, "запашної, квітами — перлами закосиченої". У шумі гаїв йому вчуваються звуки арф, тому і назва поезії — "Арфами, арфами". Але у чистому повітрі — передгрозове напруження: "Буде бій вогневий". Серце героя охоплене водночас почуттям щастя й передчуття чогось невідомого.

    Провідним образом багатьох поезій П. Тичини є кохання. Це величне й священне почуття, яке він прославляє у творах "Ви знаєте, як липа шелестить..,", "О панно Інно", "Цвіт в моєму серці", "Подивилась ясно". Усі вони відзначаються красою, ніжністю, чистотою. Цьому сприяють й художні засоби, поєднання зорової образності з музичністю.

    ВідповістиВидалити
  3. Поезія Павла Тичини справила на мене дуже гарне враження. Могутній талант Тичини – щедрий. Він збагатив художню скарбницю творами феноменальними за своєю правдивістю, щирістю, неповторністю ліризму і досконалістю форми.Вже в перших творах Тичини, які виявляють пристрасну любов поета до людини і природи («Розкажи, розкажи мені, поле…»Ви знаєте, як липа шелестить…«Не бував ти в наших краях») бачимо глибоко оптимістичне відчуття життя і її оспівування. Перша збірка віршів П. Тичини «Сонячні кларнети» вийшла з друку 1918 року. Художнє, завершене слово поета, сповнене філософського змісту, дзвенить сталлю і ніжністю. Він розкриває духовний світ людини, показує її життя в гармонії з природою і власними почуттями.
    Все краще, чим багата сьогодні українська поезія, несе на собі печать новаторського генія Павла Тичини.

    ВідповістиВидалити
  4. Тичина самотужки досконало опанував майже двадцять іноземних мов, а зокрема — вірменську, грузинську, арабську, турецьку, їдиш. Зробив із них цінні поетичні переклади. Весь той світ пізнання гармонійно вливався у творчість і доповнював поетичний геній Павла Тичини[30]. Збереглися переклади Павла Тичини на українську мову із сорока мов світу.

    ВідповістиВидалити

Перекладач