четвер, 23 квітня 2020 р.

Українська мова 5 клас.Тема:"Уроки мовленнєвого розвитку. Письмовий твір-роздум на тему, пов’язану з життєвим досвідом учнів, у художньому стилі за колективно складеним планом (орієнтовні теми: «Чому людина має бути чемною», «Чому потрібно захищати слабших»,"Чого не можна купити за гроші")". 
Діти! У нас із вами сьогодні урок мовленнєвого розвитку! Будемо писати твір- роздум!Цей твір писатимемо два уроки. Тобто твори потрібно здати у 
п'ятницю.

Давайте згадаємо, що таке твір -роздум!

 Роздум — це зв′язний текст, що характеризує логічно послідовний ряд думок, міркувань, висновків на певну тему. Характерною ознакою тексту-роздуму є перебування речень у відношеннях причини й наслідку (обґрунтування, пояснення думки, висловленої в іншому реченні).

  Роздум зазвичай складається з трьох частин. Це:
-            Теза — частина, що містить думку, яку треба довести чи пояснити (вступ).
-            Докази — аргументуюча, пояснювальна.(основна частина).
-            Для підтвердження основної думки слід добирати якомога більше вагомих доказів.
-            Висновок (як правило, збігається з думкою, висловленою на початку тексту).
Теза (вступ)      Я думаю, що...;     мені здається, що...;     я вважаю, що...
Аргументи                Чому? Тому що...;       по-перше,...;  по-друге,...
Докази              Хочеться згадати твір...;      наведу приклад   з власного життя
Висновок          Отже,...; підсумовуючи,     можна зазначити...
А тепер я покажу зразки творів -роздумів ваших ровесників. Ви їх почитаєте і напишете свій твір!

Чому потрібно берегти природу
Природа важлива набагато більше, ніж кожному з нас може здатися. У лісах живуть тварини, які не могли б існувати, якби не було навколо них природи. Люди, завдяки деревам і кущам, можуть дихати очищеним повітрям. Та й звичайний виїзд на природу, наприклад на шашлики, насичує людини добрими і приємними емоціями. Варто берегти природу, щоб не позбавити себе цього щастя.

Особисто я всіляко намагаюся вберегти природу-матінку. Я намагаюся зберігати природні ресурси. Наприклад, завжди вимикаю після себе воду в крані, і газ перекриваю, коли їжа приготовлена. Коли я відпочиваю з батьками на природі, ніколи не залишаю після себе сміття. Адже з часом навіть одна залишена на землі папірець може завдати шкоди рослинам, розташованим поблизу. Також я ніколи не викидаю сміття в водойми. По-перше, це некультурно, а по-друге, якщо кожен викине навіть по одному маленькому фантики, то замість морів, річок і озер найближчим часом у нас будуть калюжі зі сміття.
Якщо кожна людина хоча б іноді буде замислюватися про те, що природу потрібно берегти і плекати, то ми зможемо зберегти красу, яка нас оточує. Головне, ніколи не забувати про те, що одне маленьке неправильна дія може згубно вплинути на те, що нас оточує.
Іще один зразок
Бути ввічливим – значить вміти поводитися і мати хороші манери, бути люб’язним. Це означає звертатися з людьми так, щоб вони відчували – про них піклуються, їх цінують і поважають. Багато людей ведуть себе чемно лише в колі незнайомих людей, тому що хочуть справити хороше враження. Але справжня ввічливість полягає в тому, щоб бути ввічливим завжди і з усіма. «Будь ласка», «дякую», «вибачте», «будьте ласкаві» – це не тільки слова. Це вислови ввічливості. За допомогою цих слів ми даємо зрозуміти людям, що цінуємо їх і поважаємо їхні почуття. Якщо ти уважно слухаєш людину, не перебиваючи її, це свідчить про те, що її слова для тебе так само важливі, як і твої власні. Якщо ти при першій зустрічі з людиною проявив ввічливість, в наступний раз їй захочеться познайомитися з тобою ближче, чимось допомогти тобі. Ввічливість – як магніт. Вона притягує до нас людей. Але ввічливість не притаманна кожній людині. Цю рису потрібно виховувати в дітях, щоб світ навколо нас ставав добрішим і кращим.

Чекаю ваші твори у п'ятницю в групі у Вайбері!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Перекладач