понеділок, 6 квітня 2020 р.

Українська література 10 клас. Тема уроку:" Творчість В. Винниченка в загальноєвропейському контексті. В. Винниченко-художник".

У нас підсумковий урок із життя і творчості В. Винниченка

Цікаві факти про Володимира Винниченка

Я підготувала для вас цікаві факти про Володимира Винниченка. Про цього письменника варто дізнатися більше, бо його літературна спадщина — золотий фонд України. Появу перших його творів вітали Іван Франко і Леся Українка. Тут  розповідається  про те, що, зазвичай, не пишуть у підручниках.

У гімназії юному Володимиру доводилося часто битися з однолітками, які дражнили його. Причиною були бідність і спілкування українською мовою. “Тебе в чиновники готують, а не в свинопаси”, — намагалися знущатися вони над однокласником, за що згодом їм доводилося відповідати.
Володимир Винниченко був переконаним вегетаріанцем і прихильником сироїдження.
Батько Володимира Винниченка Кирило промишляв чумацьким промислом, він возив сіль із Криму і Півдня України.
Літературні твори В. Винниченка були досить широко відомі за кордоном. П’єси “Чорна Пантера і Білий Ведмідь”, “Закон”, “Гріх” були переведені на німецьку мову і поставлені на багатьох європейських сценах. Романи “Чесність з собою”, “Записки кирпатого Мефістофеля” також були перекладені і видані. У 1922 р. в кінотеатрах Німеччини демонструвався фільм “Чорна Пантера”, знятий за п’єсою В. Винниченка.
У СРСР Винниченка вважали пролетарським письменником. У 1926-1930 рр. навіть вийшло 24-томне видання творів письменника. Його п’єси ставилися в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Чернівцях, Коломиї, а також їх можна було побачити в театрах Москви, Петрограда, Саратова, Тифліса, Ростова-на-Дону, Баку. Театральні корифеї К. Станіславський, В. Немирович-Данченко, М. Садовський часто консультувалися з драматургом з приводу нових постановок.
Володимир Винниченко завжди був гранично чесний, за що, можливо, і страждав. Наприклад, під час переговорів з представниками радянського уряду, які вмовляли письменника повернутися на батьківщину, Винниченко не приховував своєї зацікавленості. Однак в листі до ЦК РКП від 20. 09. 1920 року він сміливо викладає свою позицію:
“Коли у мене на очах топтали портрети Шевченка, коли лайкою поминали ім’я мого краю, і коли це ж (тільки в більш пристойних формах) робили не прості солдати, а відповідальні партійні діячі більшовизму, я з болем усвідомив, що і більшовики… так само нечесні, непослідовні і старі, як перший-ліпший російський чорносотенець”.

У коментарях до цього допису напишіть, будь ласка, яке враження на вас  спавила творчість письменника.

11 коментарів:

  1. Новели Винниченка відкрили нові горизонти в дослідженні таємниць людської душі, "темних" інстинктів і підсвідомих імпульсів, людської особистості. Дошукуючись прихованих причин, подій і вияву в поведінці персонажів об'єктивних законів, письменник водночас зберігає їх внутрішню свободу, своєрідність, непередбаченість. Він зображує людей, що вирізняються своїм темпераментом, інтелектом, волею, активністю.
    Герої Винниченка шукають відповіді на питання про смисл життя, доцільність існування людства. Письменник розглядає смерть як частину неминучої та гіркої правди життя. Думати про смерть в ім'я життя — такий зміст оповідань екзистенційної проблематики Винниченка. Наслідуючи ідеї Ніцше (поєднання соціокультурних і біологічних начал у людині), письменник пояснює вчинки героїв психологічними причинами. З появою творчості В. Винниченка українська література зробила величезний крок уперед. І. Франко здивовано запитував: "І відкіля ти такий узявся? Серед млявої тонко артистичної та малосилої або ординарно шаблонової та безталанної генерації сучасних українських письменників виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте і повне темпераменту, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками, що не сіє крізь сито, а валить валом як саме життя...".
    З творчістю Володимира Винниченка я, на жаль, знайома зовсім трохи. Нещодавно у мене була чудова можливість прочитати його новелу «Момент», яка справила на мене сильне враження. Тому я хочу поділитися з вами своїми думками про це. Новела «Момент» написана у стилі імпресіонізму, тому їй притаманна динамічність сюжету, багатство зорових і світових образів, наповненість емоціональна та постійні спалахи почуттів. Читач, знайомлячись з цим твором, перебуває у постійному напруженні, бо сюжет, представлений у ньому, досить оригінальний і незвично побудований. Навіть найпоширеніша тема — тема кохання — має тут досить-таки цікаве зображення. В новелі живе думка,що щастя – момент. І цей момент, момент щастя неможливо забути, він залишається у житті, і спогади про нього зігрівають людину. У кожного в пам’яті є такий момент, але щоб зрозуміти це, варто прочитати новелу Винниченка. Читається на одному подиху, задовольняючи літературні потреби будь-якого цінителя книги. У кінці хотілося б тільки висловити свою вдячність Володимиру Кириловичу Винниченку за його майстерне володіння словом і вміння цікаво, неординарно подавати читачам матеріал.

    ВідповістиВидалити
  2. Творчість Володимира Винниченка дуже різноманітна. На його рахунку багато новел, віршів, драматичних і трагічних творів у кожен з яких автор вкладував душу. Винниченко не тільки письменник , а й художник і політичний діяч, який керував державними справами і водночас писав вдалі твори , які подобалися людям. Сама творчість митця дуже цікава і інтригуюча і мені це подобається.

    ВідповістиВидалити
  3. Володимир Винниченко написав понад сто оповідань, п'єс, сценаріїв, статей і памфлетів, істерико-політичний трактатів "Відродження

    нації", двотомну етико-філософську працю "Конкордизм", чотирнадцять романів (один із них незавершений). В. Винниченко-митець — яскрава індивідуальність, у якій поєдналися найсуттєвіші риси перехідної доби — від критичного реалізму до модернізму. Важливе місце в усьому творчому доробку майстра посідає його драматургія, адже п'єси В. Винниченка зіграли дуже важливу роль у становленні українського театру.
    Нещодавно я познайомився з новелою "Момент", найбільше в новелі мене, приваблює напружений сюжет і несподіваний фінал. В цьому і краса цього порівняно невеликого за обсягом жанру літератури. Герої новели свідомо вибирають шлях, сповнений смертельних небезпек, заради життя і щастя в ньому. Тому кожному раджу прочитати цю новелу.

    ВідповістиВидалити
  4. Різка еволюція творчості засвідчила, що письменницький хист В. Винниченка розвивався швидкими темпами. Між його юнацькою „Софією” та оповіданням „Сила і краса”, назву якого згодом було змінено на „Краса і сила”, - дистанція не в роках, а в якості написаного.

    ВідповістиВидалити
  5. Творчість Винниченка розпадається на три періоди: перший охоплює більшу частину його творів «малої форми» (нариси, оповідання), написані із 1902 до наступу реакції після революції 1905 року. До другого періоду відносяться оповідання, п'єси і романи, які з'явилися після революції 1905 року. І третій період охоплює твори, написані в еміграції.

    ВідповістиВидалити

Перекладач