середу, 8 квітня 2020 р.

Урок зарубіжної літератури 9 клас. Тема :"Розвиток мовлення . Тема дисгармонії, доведеної до абсурду через втручання людини в закони розвитку суспільства (за повістю «Собаче серце»)"

На мою думку, ця тема дуже актуальна для сьогодення!!! Напишіть у коментарях ваші міркування .

6 коментарів:

  1. У повісті "Собаче серце" дуже добре викладена саме тема дисгармонії. На мою думку, не варто втручатися в розвиток і саму природу іншого суспільства, бо такі дії доведуть до не дуже приємного закінчення.
    Хто такий взагалі Преображенський? Це найзвичайніша людина літнього віку, яка хоче зробити експеримент, переселивши гіпофіз з людського тіла до собачого. Так, йому це вдалося, і його експеримент, скажімо, був успішним. Пес, а саме Шарик, уже через деякий час вимовляв слова, справжнісінькі слова. Звісно, це дивує. Шарик, будучи з людським розумом, встиг придумати собі ім'я -
    Шариков Поліграф Поліграфович. Хоч експеримент і вдався, але до добра він точно не довів, бо цей самий гіпофіз був перенесений із Клима Чугункіна - того самого п'яниці, який став донором Шарику. Преображенський не мав дітей, тому і на розвиток Шарикова, його місце в соціальному суспільстві буле все рівно. Цей "вчений" не намагався навчити чогось корисного свого піддослідного. І це досить неприйнятно, бо батьки повинні вивчати своїх дітей, в цьому випадку батьком є Преображенський, бо він створив Шарикова. Єдиний, хто намагався хоч якимсь чином вивчити чомусь Поліграфа Поліграфовича, був Швондер. Іноді якісь книги підкидав, намагався збільшити місце в соціальному суспільстві, він старався, хоч і не багато. І чим все закінчилося? Тим, що Шарик прийняв свій минулий вид і розум - собачий, бо Преображенський знову переніс гіпофізи на свої місця тому, що Шариков вів себе так, як і колишній хазяїн гіпофізу(пиячив, був задіяний в деяких злочинах, мав судимості). А собака так і не зрозумів, навіщо той чоловік драв з нього обличчя.
    Тому, на мою думку, взагалі не варто втручатися в природу інших створінь, вони повинні всі паралельно жити, розвиватися так, як їм і нам це призначено.

    ВідповістиВидалити
  2. Тема дисгармонії, доведеної до абсурду через втручання людини в закони розвитку суспільства, із блискучою майстерністю й талантом розкрита Михайлом Булгаковим у повісті “Собаче серце”.Я вважаю що можна було б перенести гіпофіз людини до собаки.Але це тільки для сугубо для експериментів.А так я думаю що просто так не потрібно переселяти тим паче гіпофіз п'яниці.Адже собака і інші створіння повинні жити й розвиватися по своєму.

    ВідповістиВидалити
  3. Все це відбиває великі зміни в нашім естетическом свідомості, які, зрозуміло, є наслідок суспільних зрушень в останні роки. Тема дисгармонії, доведеної до абсурду через втручання людини в закони природи, у закони розвитку суспільства із блискучою майстерністю й талантом розкрита в повісті Михайла Опанасовича Булгакова “Собаче серце”. Ця ідея реалізується автором в алегоричній формі

    На мій погляд, ця форма оповідання найбільш зручна для письменника. Адже повість зачіпає насамперед соціальні питання й проблеми: критикує влада держави над особистістю, розкриває багато людських пороків. Без праці читач довідається в головному герої збірний образ комиссарствующего пролетаря. Добродушна, проста дворняга перетворюється в незначну й агресивну людиноподібну істоту, що під впливом зовнішніх обставин стає небезпечним для суспільства. Експеримент із цією дворнягою й покладений в основу повести. Поліграф Полиграфович учиняє дикі погроми у квартирі, ганяється за котами, улаштовує потоп... Всі мешканці професорської квартири в повній розгубленості. Професор Преображенський доходить висновку, що насильницьке втручання в природу як людини, так і суспільства приводить до однаково катастрофічних результатів.

    ВідповістиВидалити

Перекладач