середу, 29 квітня 2020 р.

Зарубіжна література 11 клас. Тема:"Джон Майкл Ґрін (нар. 1977). «Провина зірок». Д. Ґрін –
американський письменник, автор книжок для підлітків та молоді,відеоблоґер. «Провина зірок» – розповідь про історію кохання невиліковно хворих юнака та дівчини".
Знайомимося із автором!!!!



До написання книги «Провина зірок» Джона Ґріна спонукала історія дівчини на ім’я Естер Ерл, яка мужньо боролася з невиліковною хворобою.
Це книга про перше кохання, про стосунки з батьками, про філософію життя.
Ідея цінності життя
Джон Ґрін у творі розмірковує над проблемою, як жити далі тим, кому було поставлено страшний діагноз. Уміння бачити позитивне здатне зробити останні миті життя максимально щасливими. Головні герої роману не зможуть реалізувати свої мрії, вони не досягнуть успіху в роботі, не створять сім’ю і не побачать своїх онуків. При цьому їм не доведеться пережити смерть своїх батьків, їм не загрожує самотня старість і неміч. Вони підуть із життя юними, оточені увагою близьких, не зазнавши самотності. Відчуття швидкої смерті вчить цінувати кожну мить, кожну хвилину, проведену без болю.
Образи головних героїв
Роман можна назвати зашифрованим посланням усьому світу «здорових і дорослих». Герої не просто переживають і люблять, вони абсолютно не по-дитячому розмірковують, критично осмислюють чужий їм навколишній світ, намагаються зрозуміти, що відбувається навколо. Вони живуть набагато повніше та яскравіше за здорових людей. І саме ця обставина робить роман Джона Ґріна таким привабливим і незабутнім. Хейзел і Гас не плачуть і не стогнуть, вони, як і всі молоді люди, кохають, ненавидять, бунтують, ревнують, шукають можливостей для самовираження і самоствердження або просто теревенять ні про що. На тлі близької смерті нібито загострюються і вимагають виходу почуття в юних серцях.
Життя героїні твору Хейзел — нудне і буденне. Але лише до того моменту, поки вона не знайомиться з Огастусом Вотерсом, записавшись до групи підтримки пацієнтів зі смертельним діагнозом. Молоді люди багато часу проводять разом, переглядають фільми, читають книжки, діляться переживаннями та мріями. Гас навіть запропонував їм удвох відвідати Амстердам, аби дізнатися в автора улюбленої книжки Хейзел фінал його твору. І хоча зустріч із письменником виявилася не найприємнішою, це не завадило закоханим провести прекрасні дні в Амстердамі.
Як довго можуть тривати стосунки між молодими людьми, не має вирішального значення. Ймовірно, деякі їхні ровесники і ровесниці проживуть довге життя. Але далеко не всім пощастить пізнати справжні почуття, які були подаровані героям.
Майстерний письменник Джон Ґрін дивує читачів. Коли починаєш читати твір, очікуєш одного фіналу, однак автор закінчує історію несподівано. Після смерті Гаса Хейзел удалося роздобути його лист, який хлопець відправив нідерландському письменнику з варіантом фіналу його «незавершеного роману» — освідченням коханій дівчині.
Українською мовою роман «Провина зірок» переклала Віра Назаренко.
ОЦІНКИ ТА ОБГОВОРЕННЯ
  • 1. Поділіться своїми враженнями про творчість Джона Ґріна. Поміркуйте, що сприяло його успіху.
  • 2. Проаналізуйте, які актуальні проблеми піднімає Джон Ґрін у романі «Провина зірок».
  • 3. Поясніть, які епізоди роману вас найбільше вразили.
  • 4. Обґрунтуйте, чому автор у творі веде розповідь від імені головної героїні.
  • 5. Проілюструйте цитатами ліризм оповіді.
  • 6. Визначте функції іронії в романі «Провина зірок».
  • 7. Назва роману Джона Ґріна — відсилання до рядка із трагедії В. Шекспіра «Юлій Цезар»:
Чи не зірки, милий Брут, а самі ми
Винні в тому, що зробилися рабами.
  •  Перегляньте екранізацію роману «Провина зірок». Напишіть рецензію на фільм і розмістіть її в соціальних мережах.
  • 2. Ознайомтеся з офіційним сайтом Джона Ґріна за посилання http://www.johngreenbooks.com/. Поясніть, чим він привертає увагу читачів різних країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Перекладач