вівторок, 28 квітня 2020 р.

Зарубіжна література 9 клас. Тема:"Розповідь про зворушливе і трагічне кохання студента, сина мільйонера, до дочки бідного італійського емігранта".

Продовжуємо говорити про найпрекрасніше людське почуття-кохання!

Кінострічка «Історія кохання» (США, 1970, реж. А. Гіллер) за сценарієм Сіґала стала лідером прокату 1971 р. та була номінована на 7 премій «Оскар» (хоча здобула тільки одну — за найкращу музику), отримала 5 премій «Золотий глобус», 2 італійські премії «Давид ді Донателло» і була зарахована до десятки найкращих фільмів за версією Національної ради кінокритиків США (1971). «Історію кохання» з моменту її виходу на екрани критики та глядачі регулярно додають до переліків найромантичніших фільмів світу.

Перегляньте фрагмент кінофільму «історія кохання». Чи збігається ваше уявлення про головних героїв твору Е. В. Сіґала із побаченим на екрані?

(уривок)
Прототипи героїв роману
Популярність роману спонукала читачів та критиків шукати прототипи головних героїв. У 1998 році з’явилася чутка, що молода закохана пара – студент Гарварду і майбутній юрист Олівер Берретт IV і студентка музичного коледжу Дженніфер Кавіллері – були «списані» з віце-президента США Альберта Гора і його дружини Тіппер Гор.  Насправді Сіґел образ Олівера Беррета лише частково списав зі свого знайомого по Гарварду, студента Ела Гора, сина сенатора, але за характером герой став майже точною копією Томмі Лі Джонса, поета і актора з Техасу, який жив разом з Гором в одній кімнаті гуртожитку. Хоча Ерік Сіґел ніколи особливо не говорив про дівчину, яка надихнула його на створення образу Дженні, в 1971 році у великому інтерв’ю італійському журналу Oggi він зізнався, що прототипом «Дженні Кавіллеррі стала Дженнет Сассман». Він розповів про свої романтичні переживання, пов’язані з «Дженні»: «Коли ти втрачаєш кохану жінку, для тебе все закінчується – і не важливо, йде вона до іншого або вмирає. Ти залишаєшся один. Саме в той момент у мене і з’явилася ідея написати «Історію кохання». Саме тому в книзі головна героїня, Дженніфер, вмирає – бо для мене вона померла.»
Насправді Дженні Сассман, в яку був закоханий Ерік Сіґел, не відповіла йому на почуття, поїхала до Франції навчатися музики, а коли повернулася, вийшла заміж за друга свого дитинства, народила трьох дітей, з чоловіком розлучилась, коли діти виросли, вдруге заміж не вийшла і живе й досі в Нью-Йорку. З поваги до Дженет та її чоловіка Сіґел не виносив історію своєї любові на публіку, поки Дженнет Сассман сама не повідомила, що вона й була «справжньою» Дженні, про неї написали найвідоміші американські газети й журнали, а Опра Вінфрі навіть зробила про неї передачу.
Культурологічний екскурс в епоху
Роман «Історія одного кохання» Е.Сігела не зачіпає дражливих суспільних проблем тогочасного суспільства, але у ньому  відображено особливості розвитку суспільства й молодіжної культури 1960–1970-х років.
У 60-і роки ХХ століття в Америці рух за громадянські права «кольорових» збігся з початком масового руху соціального протесту. Тоді школу закінчило чисельне покоління американців, яке народилося після війни. Це було перше покоління, яке виросло в державі процвітання. Воно не бачило масового безробіття і злиднів, вважало соціальну захищеність і матеріальний достаток нормою життя, їхні цінності суттєво відрізнялись від цінностей їхніх батьків. Багатство для них не було мірилом успіху. Символом цієї контркультури стали джинси і рок-н-ролл. Молодь була схильна заперечувати цінності суспільства споживання, виступала за більшу простоту життя, вільного від умовностей і лицемірства. Тому конфлікт дітей і батьків цього періоду має свої особливості.
Контркультура другої половини ХХ століття є прямою реакцією на появу масового суспільства, а відтак масової культури. Рух бітників проявив себе в створенні образу індивідуаліста, бунтаря, нігіліста, що біжить від суспільства і подорожує у пошуках «вільної Америки». Під впливом цього руху Беррет Четвертий бунтує проти свого батька. У книзі взагалі не розглядаються суспільно-політичні питання, але очевидно, що на поведінку юнака впливають погляди «нових лівих», які вважали американську владну систему репресивною, а суспільство – таким, що сприяє експлуатації та пригніченню особистості. Хлопець свідомо йде на розрив стосунків з батьком, оскільки бачить у ньому яскраве втілення цього суспільства і не хоче жити за такими правилами.
В мистецькому напрямі контркультурний рух проявляв себе у багатьох сферах, але найбільшого значення набув у музиці. Рок- і фольк- музика були способом культурного протесту проти суспільства споживання. Наприклад, у мультфільмі «Жовтий підводний човен», сценарій якого за піснею «Бітлз» створив Сіґел, персонажі, що сильно нагадують знамениту четвірку бітлів співають і подорожують на жовтому підводному човні, борючись за любов, дружбу, квіти і музику проти злих і поганих синіх вреднючок, які уособлюють старе й віджиле в суспільстві. (Переглянути мультфільм можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=m2uTFF_3MaA)
В наш час рок-музика 50-70-х років (зокрема творчість «Бітлз») вважається класикою, невід’ємною частиною базової культури.
Допитливим про значення імен героїв
Ім’я Дженні (Дженніфер) є сучасним варіантом вимови старовинного валлійського імені Джиневра. Ім’я Джиневра носила дружина короля Артура, легендарного вождя бриттів, який став героєм різних історичних епосів, а також лицарських романів і фентезі. Ім’я Дженніфер означає «справедлива». Ім’я Дженніфер стало популярним лише в ХХ столітті, до цього було дуже рідко вживаним іменем. Ім’я зустрічається серед англомовного населення, в основному у Великобританії, США, Австралії. Дженніфер сильна особистість, глибоко гуманна і має альтруїстичні погляди, має високу чутливість, з чудовою інтуїцією. Глибоко в душі вона ідеалістка, чиї високі прагнення не завжди співпадають з повсякденністю. Але ця дівчина вміє добре маскувати від оточуючих свої справжні думки. У неї велика внутрішня сила, яку вона завжди готова спрямувати на вирішення соціальних, людських проблем. У коханні Дженні сентиментальна, романтична натура, яка прагне ідеалізувати коханого, поставити на п’єдестал, з усіма наслідками, що випливають, ризиками розчаруватися в ньому, що часом трапляється в житті. Емоційно вона завжди домінує. Може бути ревнивою, але якщо немає приводу для сумнівів, то завжди відстоює позицію коханого.
Ім’я Олівер має дві версії походження. За першою з них, воно з’явилося шляхом мовних перетворень древнегерманського імені Albheri. Це ім’я складається з комбінації двох смислових частин «alb, alf» (вимовляли як «ельф»), і «heri», що означає «військо», «воїн». Слову «ельф» приписують такі значення як «сяючий», «білий» і «світлий». Тому ім’я Олівер можна перекласти як «білий воїн», «воїн світла», «охоронець», «захисник» і т.п. Ім’я Олівер також трактують як «доброзичливий», «прихильний», «істинний», «вірний».  Вперше ім’я згадується в середньовічній епічній поемі «Пісня про Роланда». За другою версією, ім’я Олівер має латинське походження, утворене від «olivarius», що має значення «оливковий», існує за змістом парне жіноче ім’я Олива (Олівія), перекладається як «оливкове дерево». Власник імені Олівер дуже чутлива натура. З віком Олівер постійно самовдосконалюється, він намагається максимально розвинути свої здібності. У складних ситуаціях Олівер може піддатися паніці, вести себе нераціонально. У житті він прагне до матеріального достатку і все робить для реалізації задуманого. У володаря імені є літературний талант, який він намагається підтримувати в собі. На роботі начальство цінує його працездатність і вміння правильно аналізувати ситуацію. Власникові цього імені необхідно відчувати справедливість в своїх діях, так він зможе швидше реалізувати себе. Він може стати хорошим політиком, бізнесменом, правником. Олівер досягне успіху в професіях, пов’язаних з театром, кіно, літературою або медициною. За своєю природою Олівер романтичний і сентиментальний чоловік. Дівчат в ньому приваблює дипломатичність і почуття гумору. Олівер прекрасний оповідач, вміє цінувати прекрасне і здатний на справжню любов. У стосунках йому необхідно відчувати гармонію, конфлікти і сварки з обраницею здатні довести його до нервового зриву. Найчастіше Олівер знає свої сильні і слабкі сторони. У спілкуванні завжди відкритий і щирий, не стане інтригувати заради досягнення своєї мети. Він відповідальний і не розмінюється на дрібниці.
– Наскільки характеристики імен відповідають характерам героїв Е.Сіґела?
 Подумайте!!!!
- Чому щастя завжди коротке?
- Чи варто кохати по-справжньому? Адже велике справжнє кохання часто закінчується великою трагедією.                                                                                     
- Як жити далі після втрати коханої людини, як пережити таке горе?
- Чи є життя після смерті другої половинки, розлучення чи просто розлуки?
- Як вирішується конфлікт поколінь, драма батьківської та синової любові?
Міні-дискусія
* Порівняйте відгуки у соцмережах про повість Е. В. Сіґала «історія одного кохання» зі своїми враженнями.
* На вашу думку, хто має рацію — ті, хто захоплюється книгою Е. В. Сіґала «історія одного кохання», чи ті, кому вона здається малохудожньою
Інтерактивний прийом «займи позицію»
ü Чи вважаєте ви, що кохання — одне із найсильніших почуттів у житті людини? Свою думку обґрунтуйте.
Домашнє завдання.
Написати лист Оліверу з порадами, як жити далі після втрати коханої людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Перекладач