середу, 22 квітня 2020 р.

Українська мова 10 клас.Уроки мовленнєвого розвитку.Тема:"Доповідь у науковому стилі." 

  Наукова доповідь — жанр наукового стилю, що передбачає розгорнуте повідомлення з певної теми; виголошується в аудиторії. У доповіді порушують актуальні наукові проблеми, що потребують вирішення. З-поміж вимог до наукової доповіді основними є такі: наукова обґрунтованість, достовірність фактичного матеріалу, переконливість висновків, висловлення власного ставлення до порушеної проблеми.
Підготовка до виголошення доповіді відбувається в такій послідовності:
1) з'ясуйте мету й завдання доповіді, ураховуючи цільову аудиторію;
2) сформулюйте тему та мікротеми, запишіть складний план;
3) доберіть і опрацюйте наукову літературу; зробіть тематичні виписки і запишіть тези;
4) визначте дискусійні питання, продумайте, як їх репрезентувати в доповіді;
5) визначте, які способи ілюстрації фактичного матеріалу доцільно використати для розкриття кожного пункту плану (мультимедійна презентація, таблиця, малюнки, схеми, діаграми, відеозаписи тощо);
6) продумайте оригінальний початок доповіді (наприклад, досвідчені мовці радять починати доповідь із несподіваної для слухачів тези, риторичного питання, приголомшливого факту тощо);
7) відповідно до мети доповіді сформулюйте висновки;
8) письмово оформіть матеріали доповіді;
9) перевірте текст доповіді на відповідність основним вимогам до усного виступу; проаналізуйте послідовність і пропорційність її частин, зважаючи на кількість і якість ілюстративного матеріалу, усуньте зайве, удоскональте стиль викладу, виправте помилки;
10) спочатку доповідь прочитайте вголос удома перед уявними чи реальними слухачами (можна зробити відео- або аудіозапис), потім, спираючись на план і цитати, прочитайте доповідь ще раз;
11) відредагуйте (у разі потреби) текст;
12) спрогнозуйте можливі питання слухачів і підготуйтеся до відповіді на них під час обговорення доповіді.
Доповідь виголошують на уроці, зборах чи тематичному вечорі, на занятті гуртка. Після виголошення доповіді автор обов'язково називає використані джерела.

Ваше завдання підготовити доповідь на тему: «Особливості спілкування в Інтернеті»
Доповіді чекаю в коментарях до цього допису!


14 коментарів:

  1. Сьогодні віртуальне спілкування розвивається досить стрімко. Так, на сьогодні Інтернет має близько 15 мільйонів абонентів у понад 150 країн світу, причому щомісяця розмір Всесвітньої мережі поповнюється на 7-10 відсотків. Одним словом, Інтернет перетворюється з кожним днем і стає основним засобом для спілкування.
    Отже, тема віртуального спілкування є дуже актуальним питанням на даний момент, адже Інтернет з кожним днем розширює свої горизонти, з'являються нові соціальні мережі, де люди з різних країн спілкуються і обмінюються досвідом. Звичайно спілкування в інтернеті має і "за" і "проти"
    «за» віртуальне спілкування:1) людина опановує роботу з комп'ютером і в Інтернеті;

    2) отримує безліч інформації, навчається її «фільтрувати», що позитивно впливає на логічне мислення, пам'ять, увагу;

    3) якщо друзі чи знайомі живуть в іншому місті або районі великого міста, людина не випадає зі свого кола спілкування, перебуває в курсі останніх подій у житті інших;

    4) під час листування з іншими людьми відточує вміння грамотно будувати речення, висловлювати свої думки.
    «проти» віртуального спілкування:

    1) світ соціальної мережі розмиває рамки загальноприйнятих понять: добре / погано, пристойно / непристойно, красиво / вульгарно тощо;

    2) спілкуючись з людьми тільки в соцмережі, людина не розвивається емоційно. Адже текстові повідомлення позбавлені міміки, жестів, енергетичних імпульсів. Важко визначити, чи людина щира, як вона відреагувала на висловлювання співрозмовника;

    3) спотворюється розуміння дружби, адже в мережі в тебе може бути 300 так званих друзів, але запросити на День народження в реальному світі нікого;

    4) виникає проблема самоідентифікації малого учасника соцмережі, адже в Інтернеті можна зробити себе розумним, дотепним, популярним і гарним, а в житті залишатися зовсім іншою людиною.

    Виділяють однакову кількість недоліків та переваг соціальних мереж, однозначно не можна зробити один висновок. Тому у кожного є свій вибір. Але потрібно пам'ятати, що в реальному житті спілкування цікавіше, тому не потрібно весь час проводити перед монітором комп'ютера.

    ВідповістиВидалити
  2. На даний момент сучасне суспільство немає можливості повноцінного безпосереднього спілкування молоді, змушуючи її шукати якусь альтернативу. І цією альтернативою стало віртуальне спілкування.
    Вipтуaльним cпiлкувaнням нaзивaють тaкий cпociб кoмунiкaцiї, пpи якoму кoнтaкт мiж людьми oпocepeдкoвaний кoмп’ютepoм, a вci взaємoдiї здiйcнюютьcя в пpocтopi вipтуaльнoї peaльнocтi. Саме воно в даний момент допомагає підтримувати зв'язок з іншими людьми. Aнoнiмнicть cпiлкувaння в Iнтepнeтi збaгaчує мoжливocтi caмoпpeзeнтaцiї людини, нaдaючи їй мoжливicть нe пpocтo cтвopювaти вpaжeння пpo ceбe зa cвoїм вибopoм, aлe i бути тим, ким вoнa зaхoчe. Інтернет cпiлкувaння пoвтopює peaльнe в тoму, щo тут дiє пpинцип пepeнeceння, ocкiльки взaємoдiя пpoтiкaє в cиcтeмi «людинa-людинa». Віртуальне спілкування безумовно має дуже багато особливостей.
    Але якщо бути дуже неуважним і не компетентним можна стати жертвою інтернет шахраїв, які можуть пограбувати у вас вашу особисту інформацію і скористатися нею в недобрих цілях. Тому потрібно бути дуже уважним. Нeвидимicть тa мoжливicть пpихoвaти cпpaвжню iнфopмaцiю пpизвoдить дo вiдчуття бeзпeки – iлюзiї, щo нaвiть зa нaйбiльш нeгaтивнoї пoвeдiнки ocoбa нe будe нecти пoкapaння.
    Фiзичнa вiдcутнicть пpямoгo кoнтaкту мiж cпiвpoзмoвникaми пpизвoдить дo тoгo, щo пoчуття нe лишe виcлoвлюють, aлe й пpихoвують.
    Отже можна зробити такий висновок, що на cьoгoднiшнiй дeнь Iнтepнeт cпiлкувaння зaймaє чи нe нaйгoлoвнiшe мicцe. Адже весь світ зараз спілкуються, працює і навчається через інтернет.



    ВідповістиВидалити
  3. Віртуальне спілкування має свою віртуальну структуру, свої правила і навіть свої традиції. Тут спілкування відбувається у режимі реального часу, як у разі «живої розмови», але за допомогою клавіатури. Але те, про що говорять двоє людей, можуть бачити і читати десятки інших. На жаль, підключившись до якогось каналу, можна прочитати будь-яку дурницю, хуліганські вислови тощо. Водночас людина, яка поважає себе та інших, і в тому середовищі, де ніхто її не бачить, спілкуючись з іншими, спиратиметься на етичні цінності, норми та принципи.

    Крім величезного, безумовно позитивного, ефекту спілкування в Інтернеті, спеціалісти виділяють і такі тривожні тенденції:

    1) надмірне захоплення «віртуальним простором» призводить до відриву від реального життя та зменшення життєвого досвіду;

    2) молоді люди мають практично безконтрольний доступ до величезної кількості матеріалів

    3) деякі люди, що не мають стійкої волі, стають Інтернет - залежними. Внаслідок цього формується новий тип особистості з техногенним мисленням, який спілкування з людьми замінює спілкуванням з комп’ютером.

    Саме тому Інтернет іноді порівнюють з морем, в якому можна втопитися, тобто захопитися тим, що тобі запропонували. Тільки сильна особистість, спілкуючись у Всесвітній павутині, користуючись потрібною інформацією, зростає в особистісному плані.

    ВідповістиВидалити
  4. Cпiлкувaння oхoплює уci cфepи дiяльнocтi (i caмe є дiяльнicтю), a тoму тeopiй cпiлкувaння, якi нaмaгaютьcя cфopмувaти йoгo зaкoни, мoжe бути нecкiнчeннo бaгaтo i вci вoни будуть вipнi. Вipтуaльнe cпiлкувaння пoвтopює peaльнe в тoму, щo тут дiє пpинцип пepeнeceння, ocкiльки взaємoдiя пpoтiкaє в cиcтeмi «людинa-людинa».
    Дocлiдники Iнтepнeт cпiлкувaння пoдiляють cпocoби cпiлкувaння в Iнтepнeт зa cтупeнeм їх iнтepaктивнocтi. Нaйбiльш iнтepaктивними cepeдoвищaми cпiлкувaння ввaжaютьcя чaти, ICQ i MUDs, нaймeнш iнтepaктивними – e-mail, гocтьoвi книги, фopуми i тeлeкoнфepeнцiї. У фopумaх i пpи cпiлкувaннi зa дoпoмoгoю e-mail cпiлкувaння вiдбувaєтьcя в peжимi вiдcтpoчeнoї вiдпoвiдi (off-line), нa вiдмiну вiд чaту, дe люди cпiлкуютьcя в peжимi peaльнoгo чacу (on-line). Фopуми мepeжeвoгo cпiлкувaння тaкoж poзpiзняютьcя зa кiлькicтю кopиcтувaчiв, якi бepуть учacть у пpoцeci cпiлкувaння (мoнo-, дia- i пoлiлoгiчнi). У фopумi cпiлкувaння вiдбувaєтьcя нaвкoлo пeвнoгo пpeдмeтa, у тoй чac як чaт нe зaвжди мaє cвoю тeму, a якщo тaкa є, тo piдкo кoли дoтpимуєтьcя.
    Кoмп’ютepнi тeхнoлoгiї нaдaють вeликi мoжливocтi для виpaжeння eмoцiй – шиpoкий вибip poзмipiв шpифтiв, букв, cимвoлiв. Для пiдcилeння eкcпpecивнocтi cлoвa мoжуть видiлятиcя куpcивoм, aбo ж пiдкpecлювaтиcя.
    Можливо з першого погляду це все круто і модно, але ж....вiдcутнicть пpямoгo кoнтaкту мiж cпiвpoзмoвникaми пpизвoдить дo тoгo, щo пoчуття нe лишe виcлoвлюють, aлe й пpихoвують. Дужe вaжкo дiзнaтиcя пpo cпpaвжнi пoчуття cпiвбeciдникa нe зaзиpнувши йoму у вiчi. A пoгляд мoжe cкaзaти чимaлo, нaвiть кoли caм цьoгo нe бaжaєш.
    Нa cьoгoднiшнiй дeнь Iнтepнeт cпiлкувaння зaймaє чи нe нaйгoлoвнiшe мicцe. Люди вce бiльшe чacу пpoвoдять у мepeжi тa вce мeншe cпiлкуютьcя в peaльнoму життi. Тeхнoлoгiї з кoжним днeм poзвивaютьcя cтpiмкiшe, тим caмим cкopoчуючи мoжливicть зуcтpiчeй, виpaжeння cпpaвжнiх eмoцiй тa cтaну душi. Думки з цьoгo пpивoду мoжуть i poзхoдитиcя, aлe, нaпeвнo, нiщo нe змoжe зaмiнити cпpaвжньoгo людcькoгo cпiлкувaння.(Діана)

    ВідповістиВидалити
  5. Інтернет — це велика, розгалужена мережа, що включає комп'ютерні вузли, розміщені у світі. Таким чином інтернет поєднує всіх людей на землі. Ми можемо розповісти історію, поділитися фото чи відео з людиною, яка находиться зовсім на другій стороні Земної кулі.
    Інтернет був придуманий в 1969 році, здавалося б, недавно, але вже сьогодні число користувачів глобальної мережі становить кілька мільярдів. І зараз, він становить невід’ємну частину нашого життя. Адже ми спілкуємося, працюємо, шукаємо інформацію та розважаємось завдяки інтернету. Навіть наше дистанційне навчання зараз було б неможливе без інтернету.
    Кожну хвилину інтернет-користувачами відправляється 204 мільйонів листів. Інтернет спілкування можна розглянути з позитивної і негативної сторони. З одногу боку ми маємо безмежний доступ до онлайн-листів, можемо заводити нові знайомства, спілкуватися в будь-який час і в будь-якому місті. Стаючи учасником мережі в інтернеті, ми маємо бажання поділитися з товаришами подіями, які відбуваються в особовому житті. Також мається можливість бути в курсі подій наших друзів. Таким чином, ми являємося невід’ємною часткою суспільства, і не виходячи з дому, будемо знати про найважливіші і найцікавіші події. Але інтернет — це середовище, в якому декларується абсолютна свобода, повна демократія, тут кожний має право голосу і доступу до інформації. А якщо це так, то деякі вважають за можливе робити в Інтернеті все, що завгодно, тим паче, що ці дії можуть бути анонімними. Анонімний характер спілкування у віртуальному середовищі певним чином нівелює систему традицій, правил, цінностей, що склалися історично і характеризують належність особистості до будь-якої співдружності, як-то: нація, клас або релігійна конфесія. Тут не можна жестикулювати, змінювати тон. Тільки слова бачать на екрані співрозмовники. Коли ведеться розмова електронною поштою або в конференції, можна дуже легко помилитися в тлумаченні слів співрозмовника. На жаль, під час розмови у віртуальному просторі іноді забувається про те, що адресат теж людина зі своїми почуттями і звичками. І ще одне, інформація, яка передається у віртуальний простір, фіксується і може зберегтися, а потім повернутися і зашкодити тому, хто її надіслав, і вплинути на цей процес можливості вже не буде. Тож зараз ми все частіше зустрічаємось з тролінгол,погрозами, шантажем,боулінгом. Ще не можна не сказати про те, що за інтернет спілкуванням стало забуватись живе. Адже молодь зараз настільки звикла до онлайн повідомлень, що вибирає спілкування через якусь соціальну мережу чим один на один з людиною.
    Саме тому Інтернет іноді порівнюють з морем, в якому можна втопитися, тобто захопитися тим, що тобі запропонували. Тільки сильна особистість, спілкуючись у Всесвітній павутині, користуючись потрібною інформацією, зростає в особистому плані.

    ВідповістиВидалити
  6. У цей час існує дуже багато способів спілкування в Інтернеті, основними з яких є електронна пошта, форуми, різноманітні конференції, чати, мережева гра і багато що інше. Але існує і ряд характерних особливостей комунікації. По-перше, можливість одночасного спілкування великого числа людей, що знаходяться в різних частинах світу, і, отже, мешкаючих в різних культурах; по-друге, неможливість використання більшої частини невербальних коштів комунікації і самопрезентації; по-третє, обідніння емоційного компонента спілкування; і, в-четвертих, анонімність і зниження психологічного ризику в процесі спілкування. Вказані характеристики приводять до виробітку своєрідного Інтернету-етикету, який містить в собі негласні правила спілкування, так звані заповіді, при дотриманні яких від віртуального спілкування можна отримувати і задоволення, і користь. Спілкування за допомогою Інтернету особливо важливе для тих людей, чиє реальне життя по тих або інакших причинах межличностно збіднене. Такі люди використовують всесвітню мережа Інтернет, як альтернативу своєму безпосередньому (реальному) оточенню. До речі сказати, біля половини користувачів Інтернету вийдуть на простори Мережі, для того щоб розширити своє коло спілкування, оскільки опосередкована комп'ютером комунікація створює ілюзію товариських відносин без вимог дружби. Таким чином, Інтернет грає колосальну роль в організації такого спілкування.

    ВідповістиВидалити
  7. Чому спілкування в Інтернеті порівнюють із сипучими пісками?
    Людство стикається з такою проблемою , як інтернет-залежність. Ця проблема в основному поширюється серед молоді.
    Так спілкування в соцмережах є свої плюси . По-перше можна швидко відправити повідомлення у будь-який куточок планети . По-друге це є швидкий доступ до різкого роду інформації . Також через мережі можна спілкуватися у будь-якому випадку , навіть при жорсткому карантині. По-третє можна набути багато нових знайомих із інших країн світу .
    Але якщо надмірно захоплюватись віртуальним простором , то в наслідок призводить до відриву від реального життя та зменшення життєвого досвіду . Правду говорять , що інтернет-простір це , як сипучі піски варто лише одного разу вступити і далі буде складно звідти вибратись. Також інтернет-послуги витіснили таку професію , як листоноша . Наприклад до появи електронної пошти , величезну роль відігравали люди , що доставляють листи . Вісники , що перевозять письмові або усні з'явилися ще за античних часів у Стародавньому Єгипті . У Даній Греції доставленням листів займалися спеціальні гінці гемеродроми , що значить грецькою мовою < що біжить цілий день > . Доречі одному із них довелося пробігти відстань у 42 195 м . Але в наш час вони майже не потрібні і їхніми послугами не користуються.
    Але якщо не користуватися соцмережами , як тоді спілкуватися з друзями на відстані ?
    Все просто я думаю , якщо ми зателефонуємо свойому другові , то йому буде більш приємніше почути ваш голос .
    Отже , є багато плюсів спілкування в Інтернеті , такаж є свої нюанси , які призводять до залежності , але їх можна легко ліквідувати.

    ВідповістиВидалити

Перекладач