четвер, 30 квітня 2020 р.

Українська література 10 клас .Тема:"Трилогія про Івана Мазепу у 3-х томах і 5-ти книгах: «Мотря», «Не вбивай. Батурин», «Полтава», «З-під Полтави до Бендер. Крутіж». Іван Мазепа – як «золота доба» Гетьманщини".

Гетьман І. Мазепа — найбільш відомий в Європі та Америці представник України. йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичних твори, 17 творів літературних, 6 скульптур. його особистість зацікавила таких геніїв, як художника Е. Делакруа, письменники В. Гюго, О. Пушкін, композиторів Чайковського, С. Рахманінова та ін.
Сьогодні ми познайомимося з образом Мазепи, таким, яким його бачить Богдан Лепкий.
Повістей про Мазепу, написаних Б. Лепким, п'ять. І хоч вони послідовно відтворюють хронологію подій, кожна з них має самостійне значення, тому й публікувалася автором окремо.
Головний герой усіх п'яти повістей — український гетьман Іван Мазепа (1639-1709), кінцевою метою політики якого було утвердження державності України.
Повість 1: Мотря
У цій книзі розповідається про кохання юної красуні Мотрі — дочки генерального судді Кочубея, пізніше страченого Мазепою,— і старіючого гетьмана. Дія відбувається на тлі важливих історичних подій.
Видатний український письменник Богдан Сильвестрович Лепкий розмірковує на сторінках свого твору: Чи бувають щасливими люди, яким треба робити вибір між коханням та владою? Читач стане свідком колізій найдраматичнішого у вітчизняній історії кохання — кохання гетьмана Івана Мазепи та Мотрі Кочубеївни.
У цьому творі містяться вдало відтворені реалії сивої давнини у їхній складності та непередбачуваності.
Повісті 2, 3: Не вбивай. Батурин
У книзі дві повісті: „Не вбивай” і „Батурин” з історичної епопеї „Мазепа”. Твір відбиває складність, героїку і трагізм мазепинської доби під час фатальної для України Полтавської битви. Високий патріотизм і зрадництво, героїзм і нікчемність, шляхетність і ницість, людинолюбство і людиноненависництво — усе це в органічному поєднанні з майже документальним описом конкретних історичних осіб і подій не залишить байдужим нашого сучасника, викличе асоціації з сьогоденням у України й українців.
Повість 4: Полтава
У повісті хронологічно продовжено оповідь про життя i діяння славетного гетьмана часів Полтавської битви — до І після її завершення.
Повість 5: З-під Полтави до Бендер. Крутіж
У цих творах — розповідь про найтрагічніші події у житті українського народу — „Руїну” та останні роки гетьманування Івана Мазепи.
Творче завдання: складіть словниковий диктант „Постать гетьмана Мазепи”

 ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
1. Опрацювати матеріал уроку за допомогою конспекту.
2. Складіть сенкан „Мазепа”.
3. Дати відповідь на питання: „чому роки правління Івана Мазепи вважають „золотою добою” Гетьманщини.
4. Знайдіть у романі описи степу.
5. Індивідуальне завдання: підготувати повідомлення „Образ степу в українській літературній традиції та українському фольклорі”.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Перекладач